Body content E-Hulp

Header afbeelding E-hulp

Hoe word ik geen patiënt

Hoe word ik geen patiënt

Zelf oplossingen vinden bij psychische problemen

 

E-hulp content

E-hulp, CBusinez en Jim van Os (Universiteit Maastricht) ontwikkelen een online omgeving die mensen met vragen of psychische klachten ondersteunt om zelf oplossingen te vinden zonder dat hiervoor contact met de GGZ nodig is. De module heeft als werktitel “Hoe word ik geen patiënt?”.

 

“Hoe word ik geen patiënt?” leert deelnemers dat veel psychische klachten zelf goed te bestrijden zijn, soms zelfs vanzelf overgaan en verstrekt hen hier de juiste informatie voor. Dit willen we op een andere wijze doen dan de traditionele GGZ. Daar is het uitgangspunt vaak “als je klachten hebt, kom dan naar ons toe”. “Hoe word ik geen patiënt?” heeft het uitgangspunt “als je klachten hebt, wat kan je dan zelf doen zodat je geen hulpverlening nodig hebt”. Onze inschatting is dat met de juiste informatie en oefeningen 80-90% van de deelnemers zelf verder kan en geen verdere hulpverlening nodig heeft. 
“Hoe word ik geen patiënt?” bestaat uit een website en een mHealth applicatie (gebaseerd op PsyMate). Op de website wordt informatie en oefening aangeboden. De informatie is geen standaard GGZ-informatie die uitgaat van ziektebeelden en een patiëntrol, maar sluit nauw aan bij de alledaagse beleving van de klachten. Hiervoor zal een “Reframing Exercitie” plaatsvinden van bestaande informatie en wordt zo nodig ook nieuwe informatie ontwikkeld vanuit het perspectief van deelnemers en hun context.