Body content E-Hulp

E-hulp content

Zorginstellingen geven persoonsgegevens websitebezoekers weg

28 november 2007

Ruim 30 gerenommeerde instellingen uit de zorg geven dagelijks de persoonsgegevens van hun websitebezoekers aan het commerciële Amerikaanse bedrijf Google. Het betreft onder andere academische ziekenhuizen, GGZ-instellingen en nationale kenniscentra. Dat blijkt uit een onderzoek van stichting e-hulp.nl, kenniscentrum voor online hulp. De resultaten werden gisteren gepresenteerd tijdens het debat ‘Jongeren, privacy en social networking’ dat georganiseerd werd door Digibewust en Mijn Kind Online.

E-hulp.nl heeft de links van 15 zorg gerelateerde internet startpagina’s onderzocht op het gebruik van Google Analytics. Dit statistiekprogramma biedt eigenaren van websites veel mogelijkheden om het gedrag van hun bezoekers te volgen. Deze gegevens blijven niet alleen in handen van de instelling, maar gaan ook automatisch naar Google.

Frank Schalken, directeur van E-hulp.nl: “Het aantal zorgtoepassingen via internet groeit snel. Als kenniscentrum vinden wij het belangrijk dat de kwaliteit van dat online aanbod goed is. Mensen maken er alleen gebruik van als ze het vertrouwen hebben dat er zorgvuldig met hun persoonsgegevens om wordt gegaan. Het is de vraag of het afstaan van persoonsgegevens van websitebezoekers aan een commercieel buitenlands bedrijf het vertrouwen goed doet.”

Het internet speelt een steeds belangrijkere rol in de dienstverlening van zorginstellingen. Meer en meer instellingen bieden gespecialiseerde informatie via internet, geven de mogelijkheid om afspraken online te maken en komen met volledige therapieën via internet. Recent onderzoek laat zien dat behandelingen via internet goed werken, veel mensen bereiken en dat de kosten relatief laag zijn.

Met het onderzoek wil e-hulp.nl een discussie starten binnen de zorg over privacy op internet. Schalken: ‘niet alle instellingen die hulp via internet bieden zijn even duidelijk over wat ze doen met de persoonsgegevens die ze verzamelen. Wij vragen ons af of die 30 instellingen afspraken hebben gemaakt met Google over wat zij doen met die persoonsgegevens. Staat online privacy wel hoog genoeg op de directie-agenda van iedere instelling? Wij roepen instellingen op om hierover beleid te gaan voeren."

Het College Bescherming Persoonsgegevens is om een reactie gevraagd. E-hulp.nl heeft aangekondigd het onderzoek over een half jaar te herhalen.

Update: Dagblad Spits nam het bericht groot over op de voorpagina.

  • Bron:
  • E-hulp.nl