Body content E-Hulp

E-hulp content

Digitale ‘persoon’ als ouderenhulp

17 april 2014

Digitale ‘persoon’ als ouderenhulp

Een robot die zo menselijk is dat hij met je kan communiceren zou een enorme steun voor ouderen kunnen zijn. Maar is dat mogelijk? Dat wordt onderzocht in Orbis Hoogstaete in Sittard-Geleen met het project van de Europese Commissie ‘Miraculous-Life for Elderly Independent Living’. Het doel van dit project is de ontwikkeling en het testen van een zogenaamde Virtuele Partner (Virtual Support Partner, kortweg VSP), die de ouderen (65+) assisteert bij activiteiten én veiligheid in het dagelijks leven biedt.

Natuurlijke interactie met een avatar

Een cruciaal aspect van de Virtuele Partner (VSP) is het vermogen om gedrag en emoties te kunnen analyseren. Doordat de oudere de avatar ziet en daarmee praat, kan de avatar gebruik van gezichtsuitdrukkingen, intonatie en gebaren om de juiste reacties en ondersteuning aan de oudere te kunnen geven. De ICT-services worden gebruikt om dagelijkse activiteiten te ondersteunen, op een menselijke manier. Dit zal ouderen stimuleren en motiveren om actief te blijven. Op de lange termijn biedt het systeem praktische, psychologische en sociale voordelen waardoor de ouderen gemotiveerd worden om actief te blijven in de thuissituatie. Hierdoor wordt de zelfstandigheid van de oudere verbeterd en het welzijn vergroot.

Om te onderzoeken of dit concept voldoet aan de verwachtingen, gaan 100 ouderen en hun verzorgers/ondersteuners in twee testomgevingen (in Zwitserland en in Orbis Hoogstaete in Sittard) het systeem testen gedurende een periode van zes maanden.

Innovatie voor slim wonen 

Maarten Coolen, unitmanager van Orbis Hoogstaete zegt: “Als manager in de zorg zie ik dit als een van de mogelijkheden om aan te sluiten op het huidige overheidsbeleid om ouderen langer zelfstandig thuis te laten wonen. Daarnaast is het een groot voordeel dat ouderen in de testfase zelf invloed hebben op de producten die we ontwikkelen.”

Nico van der Aa, computer vision researcher van Noldus voegt toe: “Door de herkenning van emoties uit gezichtsexpressies en natuurlijke interactie met spraakherkenning, bieden we ouderen een systeem aan dat voor hen eenvoudig, natuurlijk en motiverend werkt.“

Dit project loopt sinds 1 december 2013 voor een periode van drie jaar. Negen partners uit vijf verschillende Europese landen gaan deze technologie ontwikkelen en testen. Dat gebeurt in een samenwerkingsverband dat wordt aangestuurd door het Oostenrijkse bedrijf AIT. De Nederlandse inbreng komt van Orbis Medisch en Zorgconcern en Noldus Information Technology BV. Zij zorgen respectievelijk voor de testomgeving met ouderen en de technologie-ontwikkeling in natuurlijke interactie.

De ouderen in het verzorgingshuis Orbis Hoogstaete zijn al bekend met moderne technologieën als tablets en digitale personen, ook wel avatars genoemd, omdat ze hiermee ook in eerdere Europese projecten hebben gewerkt.

 

  • Bron:
  • Orbis.nl